Voor 15:00 besteld, morgen verzonden
Gratis verzending vanaf €50
100 dagen retour

De oorsprong van Marokkaanse arganolie

Meer weten over de oorsprong van Arganolie? In Marokko halen ze al eeuwenlang profijt uit de gezondheidsvoordelen van arganolie. Het maakt je huid zacht en je haar zijdezacht en glanzend. Versterkt het je immuunsysteem en kan het ernstige ziektes voorkomen. Tegenwoordig is arganolie wereldwijd bekend, maar blijft de olie kostbaar en zeldzaam.

Argan-Blog-2

Waar komt arganolie vandaan?

Arganolie wordt gemaakt van het zaad van de arganboom. Deze boom was vroeger te vinden in heel Noord-Afrika. Tegenwoordig is deze boom alleen nog maar te vinden in het zuidwesten van Marokko in een smalle strook van de woestijn waar de grond droog genoeg is voor deze boom. Er zijn meerdere pogingen gedaan om deze boom ergens anders te planten en daar te laten groeien, maar zonder succes. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met de droge woestijngrond in het zuidwesten van Marokko. Op andere plaatsen lukte het de boom niet om te groeien en dus al helemaal niet om arganolie te produceren.

De arganboom kan wel tweehonderd jaar oud worden, en zijn wortels reiken tot ongeveer 30 meter diep in de grond. Deze diepe wortels zijn vermoedelijk de reden waarom de boom zo goed overleeft in droge grond. Ze helpen ook bij de bescherming van de boom tegen bijvoorbeeld hevige regenval en voorkomen bodemerosie. Dus naast het produceren van pure arganolie, spelen deze bomen ook nog eens een belangrijke rol voor de gezondheid van de grond.

De arganboom staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO omdat de boom zo zeldzaam is geworden. Naast dat de boom wordt gekapt voor de arganolie is de boom ook nog eens geliefd in de bouwsector. Alhoewel er strenge regels gelden voor het kappen van de arganbomen, worden ze nog steeds met uitsterven bedreigd.

De arganboom

De arganboom draagt slechts één keer per jaar vruchten, en dit gebeurt pas wanneer de bomen tussen de dertig en vijftig jaar oud zijn! Aan jonge bomen groeit dus nog helemaal niets. Dit maakt de olie nog zeldzamer.

Van één boom per seizoen kun je ongeveer één liter olie verkrijgen. Voor die ene liter wordt dus de volledige seizoensproductie van die specifieke arganboom gebruikt. Je zult begrijpen dat dit een effect heeft op de prijs en arganolie zo kostbaar. De vraag naar deze olie is groot en het aanbod is beperkt. Deze marktkenmerken maken arganolie relatief kostbaar. Echter, als tegenprestatie ontvang je een van de meest waardevolle oliën ter wereld.

Hoe wordt arganolie gemaakt?

Aan de arganbomen in Marokko groeien vruchten, bekend als arganvruchten. Zodra deze rijp zijn, vallen ze vanzelf op de grond. Lokale vrouwen in de regio rapen deze vruchten op als onderdeel van hun werk. Dit moeten ze snel doen, omdat anders de vruchten worden gegeten door de diverse dieren in het gebied.

Na het verzamelen van de arganvruchten verwijderen deze vrouwen het vruchtvlees. Het vruchtvlees wordt gevoerd aan dieren om zo min mogelijk van dit natuurlijke product te verspillen. Nadat het vruchtvlees is verwijderd, blijft er een noot over met verschillende pitten. Uit deze pit kan vervolgens pure arganolie worden geperst. De olie is ook meteen het eindproduct, want aan 100% natuurlijke arganolie worden geen extra ingrediënten toegevoegd. Er zijn twee soorten arganolie, culinaire arganolie en cosmetische arganolie.

Niet geroosterde pitten

In onze webshop verkopen we koudgeperste ofwel cosmetische arganolie. Dit bieden wij aan omdat deze variant veel krachtiger is vergeleken met de geroosterde versie. Bij het roosteren van arganpitten gaat de kracht en effectiviteit van de arganolie namelijk verloren, aangezien de voedingsstoffen tijdens dat proces verdwijnen. Het doel is juist om arganolie zo krachtig mogelijk te houden. In het geval van koud geperste olie worden de pitten niet geroosterd, waardoor alle voedingsstoffen behouden blijven en de olie optimaal zijn werk kan doen. Dit merk je wanneer je het gebruikt.

Geroosterde pitten

In sommige gevallen worden de arganpitten eerst geroosterd. Dit gebeurt voornamelijk bij arganolie wat voor culinaire doeleinden wordt gemaakt. Pure arganolie wordt namelijk ook veel in de keuken gebruikt. Er is echter wel een groot nadeel aan het roosteren van de arganpitten. Er gaan een aantal belangrijke voedingsstoffen verloren die goed zijn voor je huid, haar en nagels. Door de pitten te roosteren krijgen ze echter wel een lekkere smaak en gaat het proces om de olie te maken een stuk sneller. Voor het maken onze argan shampoo’s bijvoorbeeld, worden de pitten dus niet eerst geroosterd. Op deze manie haal je alle voordelen uit de argan voor je haar.

Premium arganolie van de beste kwaliteit

Ben je overtuigd geraakt en wil je arganolie graag toevoegen aan jouw verzorgingsroutine? Dat begrijpen we! In onze webshop kun je eenvoudig en snel jouw arganolie bestellen.

Wij hechten veel waarde aan het leveren van arganolie van de allerhoogste kwaliteit. We selecteren onze leveranciers zorgvuldig en verkopen uitsluitend producten van premium kwaliteit. Zo ben je er zeker van dat je het beste product voor je huid, haar, nagels of gerechten gebruikt.

Heb je nog vragen over de inhoud, werking of het gebruik van een product? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Onze klantenservice staat elke dag voor je klaar om je te informeren en te adviseren.

Anderen bekeken ook

arganolie hielkloven

Is arganolie goed voor hielkloven?

Hoe werkt arganolie op je gebarsten hielen Arganolie staat bekend om zijn hydraterende kracht. Het...
Arganolie tegen vet haar

Arganolie tegen vet haar

Hoe ontstaat vet haar? Vet haar ontstaat wanneer de talgklieren in je hoofdhuid te veel...

Inhoudsopgave

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.